×
ERDŐD
NAGYKÁROLY
CODRU
MEZŐFÉNY
OAS
SZATMÁRNÉMETI
Csak személyes átvétel
TASNÁD
TUR

Miért vásároljunk helyi terméket?

Helyi termék vásárlásakor te is hozzájárulsz a vidék, a közvetlen környezeted fejlődéséhez.

Bár a multinacionális vállalatok kényelmes környezetben, szélesebb termékskálával, különböző akciós ajánlatokkal kecsegtetnek minket, tudatos vásárlóként mégis a helyi gazdák, termelők, kézművesek portékáit kell választanunk. Hogy miért? Íme néhány ok a miértre!

  • Vásárlóként fontos tudnunk, hogy a helyi termék egészségesebb és ízletesebb. A helyi zöldség és gyümölcs 24 órán belül az asztalunkra kerül, míg a külföldi élelmiszerüzletekben találhatóak több száz, akár több ezer kilométer szállítás után kerülnek a polcokra mint “friss és egészséges” termékek.
  • Sokan hajlamosak vagyunk az üzletek polcairól a külföldi terméket választani, egy látványos “BIO” címke miatt, akkor is, ha az ára magasabb, mint a többi terméké. Valójában például egy spanyolországi alma majdnem 3 ezer kilométert “utazik”, napokig lerakatokban tárolják, míg a gyermekünk uzsonnájává válik! A hosszú szállítás miatt ezeket a termékeket éretlenül szedik le és különböző vegyszerekkel kezelik, hogy a polcokon frissnek tűnjenek. A helyi zöldség és gyümölcs ezzel szemben kevesebb vegyszermaradványt tartalmaz, mivel leszedés után egy-két nappal, vagy akár csak pár órával kerülhet az asztalunkra.

  • Bízhatunk a helyi gazdákban!

    A helyi termelők sok esetben közvetlenül kapcsolatba kerülnek velünk, a vásárlókkal, nem kockáztathatják a jó hírüket, ezért minél inkább törekednek a termékek tisztaságára. Vidékünkön is terjed a valódi, vegyszermentes, bio-élelmiszerek termesztésének gyakorlata is.

  • Fontos azt is tudnunk, hogy a helyi termék vásárlásakor a helyi gazdaságokat támogatjuk: családtagunkat, rokonunkat, barátunkat, vagy szomszédunkat, ismerőst, nem egy multimilliomos külföldi ismeretlent. A helyi termelő nyereségét helyben fogja elkölteni, befektetni. Alapanyagot, segédanyagokat vásárol a helyi vállalkozásoktól, helyi szolgáltatásokat vesz igénybe. Befektetések során megtartja a jelenlegi munkahelyeket, fejlesztései és terjeszkedése során pedig új munkahelyeket teremt nem csak saját vállalkozásán belül, hanem más helyi szervezetnek, üzemeknek is munkát adva.

  • A helyi termelő helyi eseményeket, intézményeket támogat nyereségéből: iskolákat, sport- és egyéb rendezvényeket, míg a multinacionális vállalatok nyeresége külföldre áramlik.

  • A miértek sorában felsorolásunkban utolsó, de ez is kiemelkedően fontos: a helyi termelő portékája közel van, portékáját vásárolva pedig óvjuk környezetünket a hosszú szállítás és a sok csomagolóanyag használatának, eldobásának káros következményeitől.

Várjon - Kosár frissítése ...