×
ERDŐD
NAGYKÁROLY
CODRU
MEZŐFÉNY
OAS
SZATMÁRNÉMETI
Csak személyes átvétel
TASNÁD
TUR

Simon Ferenc homoki őstermelő

5.jpg

“Gyermekkoromban kis fagyis poharakba ültettem a dinnye magvakat, így kezdtem!” - vallja Simon Ferenc, a 27 éves termelő. Hogyan jutott el a 8 hektáros ültetvényig?
“Már gyermekkoromban elkezdtem foglalkozni a mezőgazdasággal. Volt egy kis kertünk, amiben mindenféle zöldséget termesztettünk. Szerettem azt látni, hogy egy kis magból kifejlődik egy egészséges zöldség, gyümölcs.

Emlékszem, hogy nagy szorgalommal ültettem kis fagyis poharakba a dinnye magvakat, amiket minden nap locsolgattam, figyeltem hogyan fejlődik. Aztán amikor már szép palánta lett belőle, kiültettem a végleges helyére és addig gondozgattam, amíg leszüretelhettem az első saját dinnyémet. Kicsi volt, csúnyácska volt és még az íze sem volt mézédes, viszont számomra a legfinomabb. Valahogy így kezdődött.”

6.jpg

Tiniként kijárt a piacra szüleivel, így ismerte meg a megtermelt zöldség eladási folyamatát is. Ma, 27 éves fiatal gazdaként 8 hektár területet művel meg, ebből 3 hektáron zöldséget termeszt. A termőföld nagy része Sándorhomokon, a szülői ház közelében van.

Szakértőnk, a több mint 40 éves mezőgazdasági tapasztalattal rendelkező Fodor István a helyszínen ellenőrizte a termékeket és a termelő hozzáértését.

 
7.jpg


A nehézségeket illetően Ferenc két dolgot említ: a piacon való értékesítést, ahol a termelő igazságtalan árharcot kell vívjon a viszonteladóval, illetve a kiszámíthatatlan időjárást, ami nagyban befolyásolja egy őstermelő jövedelmét. Jövőbeli terveiben a fóliaházak vásárlása áll az első helyen.

8.jpg

Ízletes zöldségei az 1-es számú piacon (Nagypiac) vásárolhatóak meg. Termékei: fejes saláta, burgonya, uborka, paradicsom, paprika, zeller, sárgarépa, petrezselyem, karalábé, karfiol, fehér- és lilakáposzta, hagyma, fokhagyma, cékla, bab, valamint: eper, szilva, barack és dió.

Elérhetősége: 0740 311 913.
Várjon - Kosár frissítése ...