Halmiban, Szatmár megye legészakibb településén található Románia egyik legkülönlegesebb szőlőse. Az itt termesztett szőlőből készített egyedi ízvilágú bor sehol máshol nem készíthető el. Hogy mért nem? Mert ez a szőlős Románia egyetlen vulkanikus kőzetén található szőlőse, az itt termett gyümölcsből készített Năstase borok pedig egyedi ásványi jelleggel bírnak.
A családi vállalkozásként induló Năstase pincészet 1997-től foglalkozik szőlőtermesztéssel és bor készítéssel. A kizárólag saját alapanyagot felhasználó pincészet 2018 óta palackozza és címkézi termékeit. A szőlős Halmi hegyen található 5,5 hektáron, amelyből 3,5 hektár már terem, 2 hektár új, még nem termőre fordult ültetvény. A pincészet kézműves borai a rajnai riesling, a cabernet frank, merlot, muskotály, fekete leányka, királyleányka, szőlőfajtákból készülnek.
Palackozott boraik:
• Ariana– félédes cuvéé, amely a pincészet vezetőjének, Cristian Năstasenak a lányáról kapta a nevét
• Fetească Neagră – barikolt száraz bor
• Fetească regală/királyleányka – Halmihegy borvidék leghíresebb borfajtája
• Rozé – félszáraz
• 9R – a 4 szőlőfajtából készülő (cabernet sauvignon, merlot, fekete leányka és pinot noir) bor különlegessége, hogy nem a borokat házasítják hanem már a szüretkor egybeöntik a 4 féle szőlőt. Nevét onnan kapta, hogy 9 sorban találhatóak ezek a szőlők. Elismert különleges bor, többször is nyert nagy aranyat Szatmár megyei szinten.
• Cabernet frank – Romániában is különlegességnek számít


A vállalkozás névjegye:
Năstase borászat Halmi, Zorilor utca 37.
Năstase Cristian: 0744-816.269
Facebook oldal:
https://www.facebook.com/podgoria.halmeuvii