Miért vásároljunk helyi terméket?

Helyi terméknek tekintjük a helyben megtermelt vagy összegyűjtött  alapanyagokból, helyben kialakult eljárások (receptek) alkalmazásával, többnyire kisüzemi keretek között előállított, esetleg csomagolásukban is helyi anyagokat, helyi kulturális elemeket felhasználó – ily módon a hely sajátosságait megjelenítő – termékeket. 

Lokáció szempontjából: a helyi munkaerővel a helyi kb. 50 km sugarú körön belüli – lakossági igényeket kielégítő – termékek sorolhatók ebbe a körbe.

A hamarabb elindított és jól működő “helyi termék” mozgalmak példája azt mutatja, hogy nem csak a konkrét helyi terméket kell népszerűsítsük, hanem a tudatos vásárlás, lokálpatriotizmus elvét. Ime néhány érv, miért válasszunk helyi terméket:

 

  • Helyi termék vásárlásakor hozzájárulsz a vidék, a közvetlen környezeted fejlődéséhez. 

  • Amikor helyi terméket vásárolunk, akkor a munkahelyek megtartása mellett az a haszon, mely a multiknál történő vásárláskor külföldre áramlik, Szatmár megyében marad. 

  • Ha a helyi termelőknél költjük el vásárlásra szánt pénzünket, azt a bevételt a termelő helyi fejlesztésre fogja nagy eséllyel elkölteni, akár új munkahelyeket is teremtve. 

  • A helyben termesztett zöldség, gyümölcs frissebb és ízletesebb . Mivel rövid idő alatt eljutnak a termékek a fogyasztóhoz, így nem veszítenek minőségükből sem a szállítás, sem a raktározás során. Az íze sokkal intenzívebb (legjobb példa: paradicsom)

  • A helyi élelmiszer kevesebb vegyszermaradványt tartalmaz. A hosszú szállítás eltűrésére az éretlenül leszedett gyümölcsöt vegyszerekkel kezelik, melyre itt nincs szükség. 

  • Bizalom: a termelők sok esetben közvetlenül kapcsolatba kerülnek a vásárlókkal, nem kockáztathatják a jó hírüket, ezért minél inkább törekednek a termékek tisztaságára, elterjedőben van a bio élelmiszerek termesztésének gyakorlata is.