Lévai József bőrdíszművész több, mint negyedszázada látja el a Szatmár megye lakóit egyedi készítésű bőrtáskáival, öveivel, ékszereivel, fegyvertokjaival, lószerszámaival.

A megye azon kevés népművészei közé tartozik, akinek munkái rendszeresen bekerülnek a Budapesten kiadott népművészeti kiadványokba.

„A kézművesség nagyon nehéz formája manapság a megélhetésnek, nagyon sokat kell dolgozni. Ezt a munkát csak az végzi, aki nagyon szereti. De így van ez más mesterségekkel is. Csak akkor lehet jól végezni, ha megvan a kellő alázat. A technikai ismeretek mellett jól kell ismerni a tárgyak múltját is”
– vallja Lévai József, aki 1992-ben a szatmárnémeti Tóth István szíjgyártómesternél kezdett tanulni, majd a bőrdíszművesség mesterségét Boros Lászlótól sajátította el a 2000-es évek folyamán.

A művész 2014-ben jegyezte be vállalkozását, jelenleg Szatmárnémetiben, saját műhelyében végzi tevékenységét. A kizárólag bőrből készült kézműves termékek értékét növeli, hogy hagyományos technikával, illetve olyan eszközökkel készülnek, melyek átlagéletkora 100 év.

Termékei: női táska, férfi táska, nadrágszíj, különböző fegyvertokok, karkötők, nyakékek, fülbevalók, hajcsattok, hajfogók. Rendelésre készít lószerszámot, lószerszám díszt, illetve kulcstartókat is.

 

A vállalkozás névjegye:
Lévai József bőrdíszműves
Szatmárnémeti, Nicolae Iorga 23/A
Tel: 0741359660