Románia a sörfogyasztók országa, évi több tíz liter az átlagos fejadag, de vajon mindegy, hogy mivel csillapítjuk nyári hőségben vagy hideg téli estén a szomjúságunkat? Milyen az adalékanyagok nélkül, importált összetevőkből, a hagyományos technológiák betartásával készített sör?

A Hadad községhez tartozó Lelében 2012 óta működő kézműves sörfőzdében üvegekbe töltve találjuk meg a választ.

Nagy Mátyás Hunor ugyanis a minőségre, az ízekre és a kifinomult főzési technikákra koncentrál. A maximális főzet mennyiség 50 liter naponta. A palackozott sör előállításához szükséges alapanyagok a vi lág több pontjáról származnak.

A sörmaláta zöme Németországból, a komló többek között Amerikából, Új-Zélandról, Németországból és Csehországból kerül a kézműves sörfőzdébe. A különös odafigyelést igénylő főzés után többféle sör kerül a palackokba.

Az India Pale Ale, a különböző Ale fajták, a búzasörök vagy a Stoutok (ír sörtípus, amely az angol porter sörből fejlődött ki) mellett kevert típusú sörök is, amelyek alapanyagukat tekintve nem csak malátát, komlót, élesztőt és vizet tartalmaznak, hanem fűszereket vagy gyümölcsöket.

A Kriegsdorfer kézműves sörfőzde egyik különlegessége a lucfenyősör – a főzés során kerülnek a lucfenyő tűlevelei az aranysárga nedűbe.

Nagy Mátyás Hunor elsődleges célja – konkrét példákon keresztül – bevezetni a szatmáriakat a kézműves sörök különleges, sokszínű és változatos ízvilágú univerzumába.


A vállalkozás névjegye:
Kriegsdorfer
Nagy Mátyás Hunor – sörfőző tel: 0745161085,
email: kriegsdorfersrl@yahoo.com